Leeuwhondje

Het Leeuwhondje is een volwaardig lid van de bichongroep: allemaal gezelschapshondjes die vooral aan de oude vorstenhuizen populair waren. Vanaf de vroege middeleeuwen is het Leeuwhondje op verschillende wandtapijten en schilderijen te zien.

Het ras was lange tijd geliefd bij de adel en aan het hof, tot het in de vergetelheid raakte. Een Belgische fokster heeft deze kleine innemende gezelschapshond met veel moeite terug gefokt.

Na haar dood werd haar levenswerk verdergezet door een Duitse dierenarts. Daardoor werd het ras terug populair in de rest van Europa.

Tagline

Het Leeuwhondje is een kleine intelligente hond, vrolijk, levendig, en met een alerte expressie.
Het geheel is robuust met goed bone, het lichaam is kort en goed geproportioneerd, hoog gedragen hoofd en opgetrokken buiklijn. De beweging is trots en vastberaden, geaccentueerd door de zwierige manen van het leeuwtoilet.

Belangrijke verhoudingen: het Leeuwhondje is vierkant gebouwd. De lengte van het lichaam (punt van schouder tot bil) is gelijk aan de hoogte tot de schoft. De lengte van de voorsnuit is ongeveer 2/3 van de lengte van de schedel. De schofthoogte is van 26 tot 32 cm, met tolerantie van 1 cm minder of meer.

Leeuwhondjes zijn sterke gezonde hondjes met weinig erfelijke afwijkingen en een levensverwachting van ongeveer 15 jaar.

Ze zijn zeer actief en sportief en kunnen zowel buiten ravotten als rustig binnen blijven. Door hun lenigheid en hun leergierigheid zijn ze uitermate geschikt voor agility. En door hun aanhankelijkheid en “will top lease” scoren ze ook goed in het gehoorzaamheidsprogramma.  Ze zijn lief voor kinderen en kunnen ook met andere huisdieren goed overweg. Daardoor is het ras een aantrekkelijke gezinshond.

 

Typisch voor het ras is het voor de tentoonstelling vereiste leeuwenmodel, waardoor de hond op een klein leeuwtje lijkt. De vacht is gemakkelijk te onderhouden door deze regelmatig te borstelen. Alle kleuren zijn toegelaten.

Klik hier om deze tekst te vervangen door de jouwe. Zo maakt Browsbox je verhaal online vertellen mega-makkelijk. Of klik op een foto-zone of titel en vervang die door jouw foto’s en titels. Voeg andere inhoudsblokken toe, of wijzig hun volgorde, door ze te slepen en neer te zetten waar je maar wil.

Copyright Foto's Linsey Moeskops